Metamorfose De Buurman tot Bar & Grillrestaurant

HEERENVEEN: Met een proeverij van gerechten uit de nieuwe Josper grill-oven heropende schaatsteam Victorie vrijdag 17 juni de Buurman in Heerenveen. De nieuwe naam van het restaurant is De Buurman Bar & Grill. Er kwam een open keuken, de kaart is vernieuwd, wanden, meubels en accessoires kregen een nieuw jasje maar ook de verlichting werd stevig aangepakt. De sfeer van het grillen zet zich ook door op het terras in het Oenemaparkje, waar groepen onder toezicht van een kok kunnen grillen en barbecueën op de “Ofyr”  of een American BBQ/Smoker.

Eetcafe De Buurman was als eetcafe al meer dan 18 jaar een begrip in Heerenveen en wijde omstreken.  Door de ontwikkelingen in de horeca werd het tijd om het roer om te gooien naar een meer eigentijdse formule.

 ‘Blijven vernieuwen’, is dan ook het credo van Buurman-eigenaar Henk Wolthuis: ‘Toen ik een paar jaar geleden de gerechten van de Josper-grill voor het eerst proefde, was ik erg onder de indruk van de smaakvariaties en van de vele  mogelijkheden’. Kortom, Henk was verkocht en in de tijd daarna gaf hij zijn ideeën steeds meer vorm. Hij betrok de Amerikaanse keuken erbij, verdiepte zich in diverse interieurs,  ging proeven in bijna ieder Josper-restaurant in het land en geleidelijk vielen de puzzelstukjes op hun plek.

 Terras- en Café Top 100
Het resultaat was een nieuwe formule, met o.a. de sfeer van restaurants uit het New Yorkse Meatpacking district als inspiratiebron. Kenmerken van het vernieuwde restaurant zijn stoer, ambachtelijk, natuurlijk en eerlijk, maar duidelijk was dat het ‘Buurmangevoel’ moest blijven. Henk: ‘We zijn nu een paar weken open en de vaste gasten vertellen dat ze de nieuwe opzet erg waarderen. Tegelijkertijd zeggen ze dat het ook nog steeds De Buurman is zoals ze die kennen. Onze opzet is dus geslaagd.’ Een mooie toevoeging is dat De Buurman een plek heeft veroverd in de Terras Top 100 en is genomineerd voor de Café Top 100.

Speciale grill-techniek op de Spaanse Josper.
Naast  vertrouwde klassiekers staat een keur van grillgerechten van de Josper op de kaart. Het bijzondere van deze oorspronkelijk Spaanse grill-oven is dat het een gesloten systeem is dat werkt met echte houtskool. De warmte komt van alle kanten en er worden temperaturen bereikt van ruim 300 °C. Zo heet kan een bbq of gewone grill niet worden. Het vlees schroeit daardoor onmiddellijk dicht, krijgt een knapperig korstje, verbrandt niet, krijgt een lichte rooksmaak en het vlees blijft mals.

Droom achterna
Zowel De Buurman als het pas gevormde schaatsteam Victorie maken een nieuwe start in een nieuwe samenstelling. Reden voor Henk Wolthuis om team en coach uit te nodigen voor de informele openingshandeling. Ook het feit dat de topsporters alles op alles zetten om hun dromen te verwezenlijken, spreekt hem aan. Hij deed tenslotte hetzelfde met het ontwikkelen van een nieuwe formule voor De Buurman. Bij het schaatsen was Henk altijd al betrokken. Hij sponsorde verschillende schaatsers, krijgt veel aanloop van ze en is vaak te vinden bij internationale schaatswedstrijden.

Teamspirit
De verbouwing is voortvarend aangepakt. Negen dagen met z’n allen de schouders eronder en toen zat de klus erop. Het hele team heeft keihard gewerkt en dat alleen al laat zien dat iedereen op en top gemotiveerd is om een succes te maken van de nieuwe formule. Zo stond de kok die op vrijdag werd aangenomen, de maandag daarop al muren te slopen.  Ook volgt het personeel enthousiast bijscholingen, bijvoorbeeld op het gebied van internationale en regionale speciaalbieren, om goed advies te kunnen geven over dit nieuwe assortiment op de kaart.

Buurman