Grote wens van ALS-patiënt Frank van der Wielen wordt gerealiseerd

ALDEBOARN: Wobma Fourage uit Hasterdijken heeft een uniek aanbod aan ALS-patiënt Frank van der Wielen gedaan om meer bekendheid te geven aan de ALS-stichting. Zijn aanbod is het bekleden van de zijkanten van een van zijn vrachtwagens met een reclameboodschap voor Stichting ALS Nederland.

Zaterdagmiddag werd dan ook de vrachtwagen getoond aan Frank van der Wielen en zijn familie.

Het verhaal achter het aanbod van de vrachtwagen is bijna onwerkelijk. In mei van dit jaar zat Frank van der Wielen met vrouw (Dinie) en moeder te eten in een restaurant in Beneden Leeuwen. Naast hen zat een echtpaar (Jouke en Fokje Wobma) te eten van wie de man na enige tijd belangstellend vroeg welke ziekte Frank heeft. Frank antwoordde daarop dat hij de gezellige avond van de man niet wilde bederven. Waarop de man antwoordde: ‘’Dat maakt niet uit, anders vraag ik u er niet naar.’’ Frank vertelt vervolgens zijn indrukwekkende en ingrijpende verhaal aan Jouke en Fokje:

‘’ Ik heb ALS. In november 2014 is de diagnose gesteld met een maximale levensverwachting van 3 tot 3,5 jaar. Echter waren na 3 maanden mijn ademhalingsspieren dusdanig aangetast en moest ik in maart 2015 met spoed een beademingsapparaat krijgen voor tijdens de nachten. Tevens werd de tijd van leven naar beneden bijgesteld. De verwachting was een jaar, ofwel afgelopen maart. Dus ik zit nu in de volledige verlenging. Sinds dat ik de diagnose gekregen heb, werk ik aan alle onderzoeken mee en zet ik me volledig in om geld te generen om ooit deze ongeneeslijke, onbehandelbare en dodelijke ziekte uit de wereld te krijgen. We kunnen mensen naar de maan sturen, maar een behandeling en/of medicijn tegen deze ziekte is er nog niet. Voor mij zal het te laat zijn, maar ik hoop dat er in de toekomst een behandeling en medicijn is waarmee de levensverwachting van ALS-patiënten enorm verlengd wordt.’’

Jouke en Fokje reageren geschrokken, maar Jouke had al een vermoeden. ‘’Ik zag u zitten in de rolstoel en dacht direct: Die man heeft een spierziekte. Mijn zus heeft MS, vandaar dat ik één en ander kon invullen.’’ Het gesprek gaat nog wat verder en Jouke vertelt dat hij een eigen transport- en Fourage-bedrijf heeft. Verder zegt hij dat iedereen reclame kan rijden voor koekjes, maar dat hij heeft speciaal voor zijn zuster en ten behoeve van het MS-fonds een van zijn vrachtauto’s uitgerust heeft met een reclameboodschap voor MS.

Vervolgens pakt Jouke een kaartje uit zijn zak en geeft dat aan Frank. “Bij deze bied ik jou aan dat je voor de ALS-stichting de zijkanten van mijn nieuwe vrachtwagen tot je beschikking krijgt. De bal ligt nu bij jou, als je binnen 14 dagen niets van je hebt laten horen dan vervalt mijn aanbod.’’ Frank is niet snel sprakeloos, maar in dit geval weet hij even niet hoe te reageren. Hij bedankt Jouke voor het aanbod, geeft aan dat hij erop terugkomt en op dat moment komt het hoofdgerecht aan tafel. Terwijl ze zitten te eten, verdwijnt het stel uit Friesland naar de kamer van het hotel. De ratels van Frank draaien op volle toeren… Prachtig aanbod, maar wat is nu geschikt om minimaal de komende 5 jaar de ALS-stichting te vertegenwoordigen?!

Het idee voor de flanken van de vrachtwagen ontstaat in Frankrijk. Op 3 juni wordt namelijk de Tour Du ALS op de Mont Ventoux verreden voor de ALS-stichting. Samen met Dinie, zijn broer en schoonzus is hij vertrokken naar de Franse bergen en ziet daar in een klein stadje een triplettandem. Zijn gedachten schieten gelijk in het rond: 3 zadels, 3 stichtingen en een prachtig nalatenschap van mij en Dinie aan de ALS-stichting… Die fiets wil ik hebben.

Eenmaal in Nederland begint het opknappen van de fiets en na overleg met de ALS-stichting worden ideeën bedacht voor de vrachtwagen. Echter lukt het in eerste instantie niet om tot een geschikt ontwerp te komen. Totdat Frank zich opeens bedenkt, wat zou het prachtig zijn als we de fiets op de zijkant van de vrachtwagen kunnen krijgen. Hij belt Jouke en legt zijn plan voor. ‘’Doe waarvan je denkt dat goed is en laat je fantasie de vrije loop. Houdt me op de hoogte’’, dat is het antwoord van Jouke. Frank overlegt zijn ideeën met een ontwerper, een beroepsfotograaf en zijn naasten. Het idee is volgens allen prachtig en wordt op 28 augustus werkelijkheid. De foto, welke als poster op de vrachtwagen moet komen wordt gemaakt en het idee wordt verder uitgewerkt.

Het aanbod van Jouke en Fokje Wobma is uniek en hartverwarmend. Vanwege de totstandkoming van het contact tussen Frank en dit ondernemerspaar denken we dat het zelfs een uniek project is in Nederland. We hopen dat er in de toekomst vaker transportondernemingen bereid zijn om hun vrachtwagen (al dan niet gedeeltelijk) beschikbaar te stellen voor goede doelen.